Com els científics esbrinen la composició química dels estels?
antoni bonet díez,
ainoa camacho gonzález,
paula de aróstegui sirvent,
marc perera aguado,
Maria ana stoian
institut el cairat – esparreguera
A casa i per parelles, l’alumnat havia de construir el seu espectroscopi seguint algun dels models que podien trobar als webs proporcionats a classe.
A continuació, d’una banda, al laboratori vam descompondre la llum amb l’ajut d’un prisma. Després, amb els seus espectroscopis, van observar els espectres de la llum del sol, d’una bombeta incandescent, del fluorescent, de la làmpada de vapor de sodi i la flama obtinguda de diferents compostos químics: NaCl, LiCl, CaCl2, KCl i CuCl. A més a més, van intentar capturar la imatge observada i vam poder veure que no amb tots els espectroscopis s’obtenien els mateixos resultats. També van valorar la dificultat que sorgia en capturar l’espectre amb el mòbil.
D’altra, havien de cercar informació al voltant de les aplicacions dels espectres. Per a presentar el pòster al 1r Congrés de Fotònica per Joves, van escollir la pregunta: Com els científics esbrinen la composició química dels estels?
Va resultar una activitat on la gran majoria es va involucrar en veure assequible el muntatge de l’espectroscopi. Com hi havia diferents models, cada grup va construir-ne un seguint el seu propi criteri de
«comoditat» i temps que volien dedicar-hi.
Això també va permetre una valoració posterior dels diferents
aparells construïts.
A més , van trobar-se els inconvenients d’usar els models més senzills a l’hora de capturar la imatge amb el mòbil i la importància que té la xarxa de difracció per a obtenir espectres d’alta resolució.