ICFO

← Back

TR - Experimenta a l'ICFO

Vols venir a l'ICFO a experimentar amb la fotònica?
Escull una de les següents activitats: aprendràs coses noves sobre la llum a través de activitats pràctiques dissenyades per grups petits de fins 3 estudiants.
Cada activitat durarà aproximadament dues hores.

 • Interferòmetre de Michelson
  Aquest tipus d'interferòmetre va ser dissenyat fa més que cien anys per trobar resposta a una de les preguntes fonamentals de la física: el univers està vuit o ple d'èter? Recentment, en 2015, van fer servir aquest mateix tipus de interferòmetre per observar ones gravitacionals per primera vegada. En aquest projecte, podràs construir un interferòmetre de Michelson i eventualment utilitzar-lo per mesurar la longitud d'ona del làser o el índex de refracció de algun material.
  Apunta't aquí!
   
 • Mesurar amb làser
  El làser és una eina molt versàtil que és a la base de moltes tecnologies actuals: és una de les raons perquè la fotònica té un paper important per la nostra vida. En aquesta pràctica pots utilitzar un làser per mesurar coses molt petites com el diàmetre d'un cabell o la mida dels forats d'un CD. També pots mesurar la distancia d'un objecte.
  Apunta't aquí!
   
 • Càmera Schlieren
  La càmera Schlieren ens permet veure canvis de index de refracció que són impossibles de veure amb els nostres ulls. En aquesta pràctica pots aprendre com construir-ne una i veure l'invisible.
  Apunta't aquí!
   
 • Fibres òptiques
  La fibra òptica és a la base del internet com el coneixem ara: si no tinguéssim aquests canals per transportar llum de un extrem a l'altre del planeta, no podríem intercanviar informació de manera tan ràpida. En aquesta pràctica pots aprendre com podem posar llum dins d'una fibra.
  Apunta't aquí!
   
 • Grafè
  El grafè és un material de fabula. Aquest material de 2 dimensions, format per una estructura de carboni d'un sol àtom de gruix en forma de rusc d'abella és 200 vegades més fort que l'acer, però és transparent i molt lleuger, i presenta unes propietats elèctriques i tèrmiques extraordinàries, la qual cosa li assegura un brillant futur a la tecnologia.
  En aquesta pràctica pots produir una mica de grafè i observar-lo al microscopi.
  Apunta't aquí!
   
 • Difracción
  La difracció de rajos X es fa servir difusament per determinar les propietats de les estructures atòmiques o moleculars en cristalls i va ser a la base de múltiples premis Nobels en Física, Química i Medicina. Alguns dels més famosos son els de W. H. Bragg i W. L. Bragg en 1915 (Física) i Watson i Crick en 1962 (Medicina).
  En aquesta pràctica observaràs el patró de difracció de la llum per obtenir informació sobre la estructura del objecte que estem estudiant, tal com ho van fer per inferir la forma de doble hèlix de la molècula del ADN.
  Apunta't aquí!